Conform deciziei Consiliului Director al CNCG din 8 mai 2011, intra in vigoare noul regulament de selectie.
1. Generalitati:
Clubul National de Ciobanesc German din Romania este factor de decizie si este singurul responsabil pentru aceasta rasa, recunoscut ca atare de Asociatia Chinologica Romana (AChR), de Federatia Chinologica Internationala (F.C.I.) si de catre Uniunea Mondiala a Cluburilor de Ciobanesc German (W.U.S.V) pe intreg teritoriul Romaniei.
Regulamentul de selectie al C.N.C.G. are ca scop promovarea cresterii planificate a rasei Ciobanesc German si reglementeaza intregul domeniu al selectiei.
Regulamentul este obligatoriu pentru toti membrii clubului.
Scopul regulamentului de selectie este de a obtine, prin selectie, animale etalon, care prin firea, prin performantele si prin conformatia lor anatomica sunt considerate a fi adecvate mentinerii, evolutiei si promovarii rasei.
2. Regulamentul de selectie CNCG
2.1. Oficiul de selectie:
Oficiul de selectie, sub conducerea vicepresedintelui chinotehnic al CNCG, elaboreaza anual un plan de selectie care contine programarea examenelor de selectie, stabileste arbitrii de selectie recunoscuti, zone de selectie etc.
In cadrul oficiului de selectie sunt luate in evidenta toate rapoartele de selectie pe fiecare examen de selectie, sunt verificate pentru exactitate si indosariate.
Oficiul de selectie emite certificate de selectie si eventual publica pe pagina de internet a clubului anual toti caini selectionati. Oficiul de selectie intocmeste si actualizeaza registrul de selectie.
2.2. Arbitrul de selectie:
CNCG, la propunerea vicepresedintelui chinotehnic al CNCG, numeste arbitrii cu experienta pentru efectuarea selectiei (arbitrii de selectie). Arbitrii de selectie nu au dreptul legal de a ocupa anual automat aceasta functie – ei vor fi numiti anual. De asemenea, CNCG, poate invita arbitri de selectie cu experienta din strainatate pentru a oficia examenele de selectie.
2.3. Organizare – Zone de selectie – competente:
Examenele regionale, respectiv locale de selectie pot fi delegate de catre CNCG catre organizatori locali. Pentru fiecare examen de selectie, la propunerea vicepresedintelui chinotehnic al CNCG, CD al CNCG va numi un „Conducator de selectie” din cadrul membrilor CNCG. Conducatorul de selectie este organizatorul examenului de selectie si este direct raspunzator in fata CNCG de intreaga desfasurare a manifestatiei. Pentru o organizare si o desfasurare cat mai buna, fiecare Conducator de selectie desemnat isi poate forma o echipa de ajutoare. Organizarea unui examen de selectie este considerata drept organizarea unei manifestatii chinologice a CNCG si se supune regulilor generale de organizare a unei manifestatii CNCG.
2.4. Perioada de selectie:
Sezonul de selectie se intinde de la 1 martie la 30 noiembrie in fiecare an.
2.5. Probleme juridice:
2.5.1. Proprietarul/proprietarii unui caine care trebuie prezentat la selectie, trebuie sa fie membru/membri al/ai CNCG.
Selectionarea cainelui expira o data cu pierderea calitatii de membru al CNCG de catre proprietar/coproprietar.
2.5.2. Un caine care se afla in proprietatea si/sau coproprietatea unei persoane care se afla sub o actiune disciplinara din partea AChR, FCI, WUSV sau CNCG, nu poate fi prezentat la selectie nici de catre proprietar, nici de catre terti. In cazul in care totusi, inseland organizatorii, astfel de persoane, prin frauda, isi prezinta cainii la examenul de selectie, acesta va fi anulat iar persoanele care au prezentat cainii vor fi sanctionate.
2.5.4. Verdictul dat de arbitrul de selectie ce oficiaza examenul de selectie este definitiv si nu poate fi atacat.
2.5.5. La selectionarea sau deselectionarea unui caine nu se pot ridica pretentii de catre proprietar sau de catre terti pentru daune provenite din aceasta.
2.5.6. Raspundere : Proprietarul unui caine raspunde de pagubele provocate de cainele sau, conform legii.
3. Premise pentru participarea la selectie:
3.1. Pentru caini:
a) La selectie vor fi admise numai exemplare din rasa Ciobanesc german cu „par scurt si aspru” sau cu „par lung si aspru cu subpar”, inscrisi in cartea de origini recunoscuta de CNCG.
Cartea de Origini recunoscuta de CNCG pe teritoriul Romaniei este Cartea de Origini Romana (C.O.R.) aflata in proprietatea si administrarea AChR.
b) In anul selectiei caini trebuie sa implineasca cel putin 2 ani.
c) Cainii trebuie sa fi promovat cel putin examenul de lucru SchH 1 sau IPO 1, certificate de un arbitru de lucru recunoscut de catre FCI si /sau WUSV.
Examenul promovat trebuie sa fi fost promovat cu minim 80 de puncte la sectiunea „C” (sectiunea de paza si aparare).
d) Sa posede certificatul de promovare al probei de anduranta (AD) cu un arbitru autorizat de CNCG.
e) Stampila „a“ in certificatul de origine (sau dovada acesteia). Stampila ce certifica gradul de displazie coxo-femurala (HD). Rezultatul acestui examen este valabil doar daca este efectuat si interpretat de catre entitati/autoritati recunoscute ca atare de catre CNCG.
f) Stampila „ED“ in certificatul de origine (daca exemplarul este nascut ulterior datei de 01.01.2004). Stampila certifica gradul displaziei de cot (valabil ulterior anului 2008). Rezultatul acestui examen este valabil doar daca este efectuat si interpretat de catre entitati/autoritati recunoscute ca atare de catre CNCG.
g) Dovada unui calificativ de cel putin „bine“ obtinut intr-o expozitie de crestere a CNCG (sau a unui club de rasa recunoscut de CNCG).
Alte premise :
– cainii bolnavi nu au voie sa fie prezentati;
– femelele in calduri trebuie anuntate arbitrului de selectie, acesta hotarand participarea;
– cainele trebuie sa fie identificabil pe baza numarului de tatuaj respectiv pe baza Chipului implantat;
4. Cerinte catre organizatorii locali:
4.1 Premise ale organizarilor locale :
– loc de desfasurare mare cu spatii corespunzatoare si instalatii sanitare ;
– un numar suficient de colaboratori instruiti;
– secretariat cu posibilitati de prelucrare a textului;
4.2 Aparatura :
– mobilier pentru arbitru si secretariat (scaune, masa cort, etc.);
– ring suficient de mare;
– instalatie de sonorizare;
– dispozitiv pentru masurat inaltimea (zoometru), acreditat de CNCG;
– ruleta;
– cantar;
– pistol cu capse (calibru 6 mm) si munitie suficienta;
– numere de concurs, aplicabile pe spate, pentru conducatorii cainilor.
4.3 Obligatiile conducatorului de selectie:
– transmiterea la timp a buletinelor de inscriere;
– verificarea actelor din punct de vedere al completarii si al exactitatii;
– informarea arbitrului de selectie cu privire la situatia inscrierilor;
– elaborarea unei liste de participare (raport de arbitru), asemenea unui catalog, cu urmatoarele rubrici: masculi, femele, selectie repetata, selectie primara;
– predarea actelor verificate, ale fiecarui caine, catre arbitrul de selectie inainte de inceperea selectiei;
– verificarea apartenentei la CNCG.
5. Inscrierea la selectie:
Inscrierea la selectie trebuie facuta cel tarziu cu 7(sapte) zile inainte de termenul selectiei, la responsabilul de selectie. Cel tarziu in ziua selectiei trebuiesc prezentate urmatoarele acte:
a. Actul de origine original;
b. Caietul de performanta al cainelui;
c. La reselectionare – certificatul de selectie anterior;
d. Certificarea celorlaltor premise inscrise la pct. 3.
Numarul maxim al cainilor admisi pentru o zi de selectie este de 50. La inscrierea a mai mult de 50 de caini, trebuie prevazuta obligatoriu inca o zi de selectie in acelasi sfarsit de saptamana.
6. Selectionarea:
6.1. Proba de caracter:
Fiecare caine trebuie supus unei probe de caracter de catre arbitrul de selectie. Verificarea caracterului poate fi facuta in timpul intregii selectii. Cainele trebuie sa se comporte conform standardului; adica sa fie echilibrat, stabil nervos, sigur pe sine, complet nesfios si bland.
6.2. Proba rezistentei la focul de arma:
De la o distanta de cel putin 15 pasi trebuiesc trase dintr-un pistol cu capse (calibru 6mm) cel putin 2 focuri. In acest timp cainele trebuie sa aiba o atitudine indiferenta.
6.3. Proba de curaj si combativitate (valabila din anul 1997):
Pentru evaluarea probei de curaj si combativitate se va apela la un arbitru de selectie instruit in domeniul comportamentului animal.
Ca ajutor pentru proba de curaj si combativitate, arbitrului ii va fi pus la dispozitie un „atentator” recunoscut de catre CNCG.
Desfasurare :
I. Atacul asupra conductorului
1. Conductorul se prezinta cu cainele legat in lesa in fata arbitrului.
2. La semnalul arbitrului de selectie, conducatorul cainelui se deplaseaza impreuna cu cainele legat in lesa la o distanta de 30 de pasi de ascunzatoare (cort), intr-un loc marcat si trece cainele in pozitia de baza dezlegandu-l.
3. Lesa trebuie imediat atarnata in diagonala in jurul corpului conductorului sau trebuie imediat ascunsa in buzunar de catre acesta.
4. La semnalul arbitrului de selectie, conducatorul cainelui se deplaseaza impreuna cu cainele liber la picior, fara lesa, in directia ascunzatoarei.
5. Cainele trebuie sa mearga la piciorul conductorului.
6. La semnalul arbitrului de selectie, ajutorul/atentatorul, prin semnale sonore amenintatoare, simuleaza un atac asupra conductorului si a cainelui, atunci cand acestia se afla la cca. 5 pasi inainte de ascunzatoare.
7. Cainele trebuie sa il atace imediat pe atentator si sa-l prinda energic si ferm printr-o priza plina (cu toata gura).
8. In timpul prizei, cainele primeste de la atentator 2 lovituri cu o nuia flexibila peste pulpe, sau peste partile laterale sau in zona greabanului.
9. Incurajarea verbal a cainelui de catre conductor este permisa.
10. La semnalul arbitrului de selectie atentatorul opreste atacul si ramane nemiscat.
11. Cainele trebuie sa se opreasca singur din atac, respectiv la semnalul „lasa“ si trebuie sa pazeasca atentatorul.
12. Conductorul primeste semnal din partea arbitrului sa se apropie de cainele sau.
13. Conductorul isi leaga cainele in lesa si la semnalul arbitrului se deplaseaza intr-o anumita ascunzatoare.
II. Atacul lansat cu paza atentatorului
1. Conductorul este chemat afara din ascunzatoare de catre arbitru si trece in pozitia indicata pe linia mediana.
2. Cainele este eliberat de lesa si este tinut de zgarda.
3. Cainele trebuie sa isi mentina pozitia pana cand primeste comanda „inainte” pentru oprirea atacului.
4. La semnalul arbitrului, atentatorul, paraseste ascunzatoarea, indicata de arbitru, aflata la cca. 70-80 de pasi distanta fata de conductor si traverseaza in mers normal terenul.
5. Conductorul il someaza pe atentator prin comanda „Ramaneti pe loc/Opriti-va!” ca acesta se se opreasca.
6. Atentatorul ignora somatia conductorului si ataca frontal conductorul cu cainele sau.
7. Arbitrul da, imediat dupa atacul atentatorului, semnalul catre conductor pentru eliberarea cainelui/atacul lansat.
8. Conductorul isi lanseaza imediat cainele la atac prin comanda „inainte” si ramane pe loc.
9. Cainele trebuie sa il atace imediat pe atentator si sa-l prinda energic si ferm printr-o priza plina (cu toata gura).
10. Atentatorul, dupa ce l-a prins cainele, in urma unei lupte cu acesta de scurta durata – fara a aplica nici o lovitura cu basonul – la semnalul arbitrului, trebuie sa se opreasca.
11. Cainele trebuie sa se opreasca singur din atac, respectiv la semnalul „lasa“ si trebuie sa pazeasca atentatorul.
12. La semnalul arbitrului, conductorul se apropie direct de cainele sau in mers normal si il leaga in lesa.
13. Conductorul se prezinta cu cainele legat in lesa in fata arbitrului pentru a anunta acestuia incheierea exercitiului si paraseste terenul.
III. Controlul identitatii
Arbitrul, in urma anuntarii de catre conductor a terminarii exercitiului, efectueaza controlul identitatii prin verificarea tatuajului respectiv a Chipului.
IV. Evaluarea
1. Intreruperea prizei (lasatul)
1.1 La oprirea atacului de catre atentator, cainele trebuie trebuie sa ii dea drumul din proprie initiativa (fara comanda).
1.2 Conductorul, dupa trecerea unui timp corespunzator, poate sa ii dea din proprie initiativa cainelui comanda „lasa”.
1.3 In cazul in care cainele dupa ce a primit prima comanda „lasa”, nu da drumul atentatorului, atunci conductorul primeste semnal din partea arbitrului pentru eventuale alte 2 comenzi suplimentare pentru a lasa.
1.4 In timpul in care conductorul da comanda „lasa”, acesta trebuie sa stea linistit intr-o pozitie normala, fara a influenta in alt fel cainele.
1.5 In cazul in care conductorul foloseste numele cainelui, atunci aceasta va fi catalogata drept comanda.
1.6 In cazul in care, in timpul recuperarii cainelui de catre conductor, cainele da drumul atentatorului din proprie initiativa, atunci aceasta va fi cotata inca drept „da drumul”. Conductorul trebuie totusi sa se afle la o distanta de minim 5 pasi de caine.
1.7 In cazul in care cainele da drumul atentatorului si il pazeste din proprie initiativa sau la comenzile sonore, atunci primeste evaluarea de „da drumul”.
1.8 In cazul in care situatiile prezentate la pct. 1.7 nu se intampla, atunci cainele primeste evaluarea „nu da drumul”.
1.9 Rezultatul final al selectiei nu este influentat de acest rezultat.
1.10 Arbitrul de selectie se va afla in apropierea conductorului in timpul intregii examinari si va observa atat comportamentul acestuia cat si pe cel al cainelui pe intreaga durata a exercitiului.
2. Evaluarea caracteriala (TSB) – a prezentei instinctelor (Triebveranlagung=T), a sigurantei de sine (Selbstsicherheit=S) si rezistenta la presiune psihica (Belastbarkeit=B)
2.1 Rezultatul general al probei de curaj si combativitate va fi evaluat prin urmatoarele trepte: „pronuntat” (ausgepraegt), „prezent” (vorhanden) si „nesatisfacator” (nicht genuegend).
2.2 Pronuntat (ausgepraegt):
Sigur pe sine, energic, atent, muscatura si priza ferma, nici o reactie negativa la loviturile de baston, supravegherea atenta si apropiata a atentatorului in fazele de paza.
2.3 Prezent (vorhanden):
Limitari, de ex. la siguranta de sine, la atentie, la muscatura si la priza, la reactia la loviturile la baston, ca si in timpul fazelor de paza.
2.4 Nesatisfacator (nicht genuegend):
Lipsa sigurantei de sine, limitari puternice in legatura cu rezistenta la presiune psihica si dezinteres fata de atentator.
Reglementari suplimentare pentru proba de curaj si combativitate efectuata in cadrul Campionatului National al CNCG:
1. Ca ajutor pentru proba de curaj si combativitate la Campionatul National al CNCG, arbitrului ii vor fi pusi la dispozitie un „atentator” si „atentatori de rezerva” recunoscuti de catre CNCG.
2. Rezultatul fiecarui caine va fi comunicat prin statia de amplificare imediat dupa terminarea ficarei probede curaj si combativitate.
3. Dupa terminarea fiecarei probe de curaj si combativitate se va efectua identificarea prin verificarea tatuajului respectiv a Chipului de catre un arbitru sau de catre o persoana/persoane autorizata/autorizate de catre conducerea CNCG. Aceste persoane vor fi puse la dispozitie de catre organizatori.
6.4. Dimensiuni si greutati:
Masurarea greutatii, a adancimii si circumferintei pieptului pot fi efectuate de catre conducatorul de selectie sau de catre un ajutor delegat de acesta. Masurarea inaltimii la greaban se face de catre arbitrul de selectie.
6.5.Arbitrarea in pozitie statica si interpretarea miscarii:
In timpul acestei arbitrari, arbitrul de selectie intocmeste raportul de selectie. Pentru aceasta cainele va fi prezentat arbitrului de selectie fara un ajutor substantial.
6.6. Rapoarte, confirmari:
Dupa terminarea selectiei arbitrul de selectie face cunoscut fiecarui caine raportul prin statia de sonorizare.
Proprietarul cainelui primeste din partea conducatorului selectiei o confirmare semnata de arbitrul de selectie. Aceasta contine rezultatul selectiei si dovada prezentarii actelor de origine la CNCG.
7. Selectia:
7.1. Clasa de selectie 1
Clasa de selectie 1 este cel mai inalt calificativ de crestere, aceasta insemnand alegerea cainilor recomandati pentru crestere.
Calificativul il vor primi cainii care corespund imaginii standardului de rasa :
a) Ca dimensiuni, greutate si constructie anatomica, conform standardului;
b) Comportament general: sunt siguri pe sine, blanzi si dovedesc ca poseda instincte corecte, siguranta de sine si rezistenta la presiune psihica pronuntate;
c. Dantura ireprosabila, fara lipsuri; premolari 1 dubli sunt admisi.
7.2. Clasa de selectie 2
In aceasta clasa sunt cuprinsi cainii :
a) Cu mici devieri in domeniul anatomic;
b) Cu depasiri ale inaltimii la greaban cu pana la + 1 cm;
c) Cu calificativul “prezent” in proba de evaluare caracteriala (TSB);
d) Cu lipsa a :
– unui premolar 1 sau a unui incisiv;
– a doi premolari 1 sau un premolar 1 si un incisiv;
– un premolar 2 sau in caz de muscatura in cleste minora pe incisivii mijlocii.
7.3. Imbunatatirea clasei de selectie:
Proprietarul unui caine selectionat clasa a 2-a (selectie primara / reselectie) are posibilitatea sa isi prezinte cainele pentru o imbunatatire a clasei de selectie, cel mai devreme in anul urmator, la acelasi arbitru de selectie.
O abatere de la aceasta se poate realiza numai cu acordul arbitrului care a dat calificativul ce se doreste imbunatatit.
Posibilitatea imbunatatirii clasei de selectie, in ambele cazuri (selectie primara / reselectie), este permisa numai o data.
7.4. Amanarea cu 1 an se face atunci cand :
a) Dezvoltarea corporala nu permite inca selectia, dar pe viitor se prevede ca o va permite;
b) Cainele, datorita comportamentului, nu a obtinut un rezultat la evaluarea caracteriala (TSB) care sa permita selectia;
c. Amanarea conform art.7.4. se poate face numai o singura data; daca din acelasi motiv cainele esueaza si a doua oara, atunci el nu este potrivit pentru selectie.
7.5. Nepotrivire pentru selectie:
Urmatoarele defecte exclud de la selectie :
a) Defecte anatomice grave;
b) Dimensiuni depasite cu mai mult de + 1 cm;
c) Defecte la testicule;
d) Defecte dentare :
– lipsesc un premolar 3 sau
– doi incisivi sau
– un premolar 2 si un incisiv sau
– un premolar 2 si un premolar
– doi premolari 2;
e) defecte grave de pigmentatie;
f. par lung sau par lung sarmos fara subpar.
7.6. Durata selectiei:
7.6.1. Selectia primara sau selectia dupa intrerupere au valabilitate pe durata a 2 ani; in cel de-al 2-lea an din perioada de selectie, cainele trebuie prezentat la reselectie.
7.6.2. Reselectia este definitiva (pe viata).
7.6.3. O imbunatatire a clasei de selectie nu prelungeste durata initiala a selectiei.
7.7. Expirarea selectionarii:
In caz de neprezentare a unui caine selectionat la reselectie, selectionarea expira la sfarsitul anului.
7.7.1. Selectionarea, in caz de vanzare a unui caine selectionat catre o persoana care nu este membra a CNCG, se termina daca noul proprietar (proprietari) nu obtine calitatea de membru CNCG intr-un interval de cel mult 3 luni de la dobandire.
7.7.2. Selectia unui caine, al carui proprietar a fost exclus din CNCG ca urmare a unei sanctiuni, se termina din ziua in care sanctiunea de excludere devine definitiva.
7.7.3. Selectia se termina prin cererea de “deselectie” depusa de catre arbitrul de selectie sau de catre un arbitru de crestere la oficiul de selectie.
Pe perioada judecarii unei astfel de actiuni poate fi ordonata suspendarea selectiei.
7.7.4. Selectia obtinuta de catre un exemplar de Ciobanesc german aflat in proprietatea/coproprietatea unui cetatean roman sau rezident permanent in Romania este declarata valabila doar atata timp cat proprietarul/coproprietarul este membru al CNCG. La terminarea parteneriatului intre proprietar/coproprietar si CNCG, selectia cainelui este declarata automat drept nevalabila.
8. Certificat de selectie si carte de selectie:
Pentru cainii selectionati, oficiul de selectie elibereaza certificat de selectie contra unei taxe.
Certificatul de selectie (impreuna cu pedigree-ul original) este returnat proprietarului cainelui la cateva saptamani dupa selectie. Proprietarii cainilor neselectionati obtin si ei pedigree-ul original dupa o perioada corespunzatoare. In pedigriu, in cazul unei neselectionari, sunt mentionate motivele pentru care nu a fost selectionat cainele.
Cainii selectionati intr-un an vor fi publicati, separat pe sexe si varietati de par „ par scurt si aspru” si „par aspru si lung cu subpar”, in cartea de selectie a CNCG.
Cartea de selectie ce contine o declaratie cuprinzatoare despre cainii recomandati si despre cainii adecvati pentru crestere, referitoare la constructia anatomica si caracter, in legatura cu declaratiile (afirmatiile) facute de catre arbitrii de selectie despre recomandarea pentru crestere si reprezinta un document cuprinzator indispensabil (compendiu de consultat) pentru un crescator serios.
Prin intrarea in vigoare a acestui regulament de selectie, toate prevederile anterioare isi pierd valabilitatea.
Redactare, traducere si adaptare: ing. Bogdan Nitescu